Sicilien – samhälle & ekonomi

Siciliens samhälle är komplicerat, få platser i Europa har genomgått en liknande historia, eller haft tillgång till en lika unik natur och geografisk placering. Öns befolkning slits idag mellan djupt rotade gamla traditioner och moderna influenser, men lider även av maffians (än idag) negativa grepp.

Resultatet är att Sicilien idag tillhör de fattigare områdena i Västeuropa. Samtidigt är sicilianarna oerhört stolta över sin identitet och många ser sig snarare som ”medborgare av Sicilien” än av Italien.

Sicilien – ekonomi

Siciliens ekonomi grundar sig fortfarande på jordbruk även om en del industrier existerar. Jordbruket består av typiska medelhavsvaror som: citrusfrukter (apelsinerna är välkända för sin pikanta smak), oliver, olivolja, vindruvor och mandel. Varorna säljs både inom landet och utomlands. Får- och åsneavel är en stor inkomstkälla i de centrala delarna av ön.

Vinproduktion lämpar sig bra på ön tack vare det soliga, varma och på vinterhalvåret – milda klimatet. Förr var man nästan bara känd för sitt Marsalavin men numera har marknaden breddats – vi kan ju idag köpa röda eller vita kvalitetsviner på Systembolaget som är från Sicilien.

Även om den sicilianska industrin inte är lika utbredd som det traditionella jordbruket så har den byggts ut under senare år. Textilier, prefabricerad mat, lädervaror, skogsprodukter och skeppsbygge – är några av de förädlade varorna som lämnar fabrikerna.