Etna & Taormina

Vulkanen Etna

Att uppleva vulkanen Etna är nästan ett måste om du besöker Sicilien – och det finns olika sätt att göra det på. Antingen kan du vandra uppför berget eller runt det. Du kan även åka tåg (Ferrovia Circumetnea) som tuffar fram i en cirkel längs bergets sluttningar. Det går även en linbana upp till Etna. Omgivningarna är fantastiska men räkna med att det tar tid – tåget har sett sina bästa dagar och järnvägen är från 1800–talets slut.

Om du hellre vill fotvandra i Etnas omgivningar så är ett tips att utgå ifrån området Rifogio Sapienza nära vandrarhemmet ”Rifugio Catellis”. Om du vill vandra runt berget så kan jag rekommendera som ovan, att börja vid ”Sapienza” och gå i mål vid Monte Scavo.

Taormina och antika teatern

Staden Taormina, välbesökt av turister både från Italien och utifrån – räknas till en av de populäraste städerna på Sicilien. Här finner du det mesta av det typiskt italienska: mysiga gränder och medeltida byggnader, stenbelagda torg, exklusiva modebutiker, bra restauranger med klassiskt italienskt kök (sicilianskt och kontinentalt). Staden är också förvånansvärt ren och prydlig och påminner mer om en välskött sådan i norra Italien.

Antika grekiska teatern Taormina

Vad gäller sevärdheter så är hela Taormina i sig en sådan, i övrigt vimlar det inte av typiska ”måste se” saker förutom den ”antika teatern” – som däremot är en av Siciliens höjdpunkter. Den grekiska amfiteatern från 200–talet f.Kr. är belägen på en höjd med magnifik utsikt över Etna och delar av den sicilianska östkusten. Teatern byggdes om av romarna drygt 300 år senare – du och jag kan nog föreställa oss hur den användes under den epoken…

Idag iscensätter man främst operetter, teaterföreställningar och konserter för att blidka den underhållningstörstande publiken. Om du är sugen på sol och bad så kan du ta linbanan från Taormina ner till badområdet Giardini-Naxos, även det ett populärt resmål.

Eftersom Taormina är ett etablerat resmål bland turister så finns det olika sätt att ta sig dit. Du kan välja att flyga charter eller reguljärt från Sverige då många flygbolag och researrangörer tävlar om dig som kund. Det finns även bussförbindelser till Taormina från andra större städer på Sicilien.

Tips! Om du inte vill trängas med mängder av turister så rekommenderar jag att du besöker Taormina under lågsäsong (november-april) då vädret också är mildare. Från Kalabrien på fastlandet går det även arrangerade endagsutflykter med buss till Taormina. Hör med din resebyrå eller sök upp närmaste turistcenter på plats för mer info.

Palermo »