Syrakusa – i Arkimedes fotspår

Vid Siciliens sydöstra kust (60 km från Catanias flygplats) hittar du den uråldriga hamnstaden Syrakusa – med en historia som sträcker sig 2700 år tillbaka i tiden.

Syrakusa var den mäktigaste staden i ”Magna Graecia” (Storgrekland) och var huvudaktör i de många striderna med fenicierna som då kontrollerade västra Sicilien. Trots att romarna senare ockuperade staden (omkring 212 f.Kr.) så fortsatte Syrakusa att vara en betydelsefull handelsmetropol fram till Romarrikets sammanbrott.

Staty av Arkimedes. Syrakusa.Den förmodligen mest inflytelserika syrakusaren i historien – Arkimedes, föddes, levde och dog (under romarnas belägring) i grekernas stora metropol. Innan sin död konstruerade han olika formidabla försvarsvapen som sägs ha använts mot romarna. Syrakusa var under sina glansdagar även vistelseort för ”den store” Platon.

Numera är staden – med sina drygt 120.000 invånare – ett populärt turistmål och man lutar sig tillbaka på sin rika historia av erövrare, framstående personligheter och magnifika arkitektur. Så om du söker efter grekisk historia på Sicilien, är Syrakusa hjärtat att utgå ifrån.

Sevärdheter i Syrakusa

Det vimlar av sevärdheter i och utanför staden, i norr ligger den arkeologiska utgrävningsplatsen (Neapolis) med den grekiska amfiteatern från 400–talet f.Kr. som höjdpunkt. En gång om året (i maj eller juni) visas här grekiskt skådespel, precis som under antiken. I området finner du även Arkimedes grav, en romersk amfiteater och Hieron II:s altare. Staden har även ett välfyllt museum (Museo Archeologico Regionale) med fler än 18.000 föremål från Siciliens begynnelse till antiken.

Tips! Även om de antika lämningarna anses som självklarheter i Syrakusa så kan jag även rekommendera de många medeltida sevärdheterna. 1200–tals slottet ”Maniace” på ön Ortigia (med broförbindelse), eller kyrkan ”Santa Maria dei Miracoli” från 1300–talet, är några exempel.

Tempeldalen i Agrigento »