Shopping – Sicilien

Shoppinggata. Cefalù. Sicilien.Sicilien kan du shoppa det mesta, exklusiva kläder från de stora modehusen, smycken i lavasten, mat och vin i världsklass – originella hantverksföremål som marionettdockor och  vackra antika kärror. Men något som sticker ut och gör sicilianarna extra stolta är den urgamla traditionen att tillverka utsökt keramik i alla dess former.

Här nedanför presenteras olika produkter som är typiska för Sicilien och som kanske kan intressera dig som besökare.

Keramik

Denna sicilianska hantverkstradition sträcker sig flera tusen år tillbaka. I ”Caltagirone”, ”San Stefano di Camastra” och ”Sciacca” hittar du den finaste keramiken som säljs i form av vaser, tallrikar, koppar, krukor mm. Men även terrakotta- och kakelplattor är populära. Vanligt är att hantverken pryds av snirkliga motiv i olika kulör.

Papyrus & mynt

I Syrakusa har man framställt det speciella skrivmaterialet ”papyrus” ända sedan grekernas dagar, idag kan du bl.a. köpa målningar gjorda i materialet. Staden är även känd för sin nytillverkning och försäljning av mynt, baserade på upplagor från antiken.

Smycken

På Sicilien kan du köpa annorlunda smycken med lavastenar från vulkanen Etna eller de Lipariska öarna i norr. I Palermo och Taormina hittar du de bästa guldhandlarna.

Designkläder

Exklusiva italienska klädmärken hittar du i större städer som Palermo, Syrakusa och Catania, men även i Taormina. Ofta ligger klädkedjorna längs huvudgator där mycket människor rör sig.

Dockor

Klassiska sicilianska marionettdockor, ofta föreställande ”saracener” och ”riddare” är idag en raritet. Har du tur kan du hitta sådana i antikaffärer, ett annat alternativ är att köpa direkt från någon av de få existerande ”dockmakarna” i Palermo.

OBS! Se upp för billiga och dåliga kopior som säljs längs turiststråk.

Kärror

Siciliansk kärra.En annan raritet är den traditionella sicilianska kärran, vanligtvis färggrann och utsmyckad i religiösa eller historiska motiv. Idag är det få yrkeskunniga vagnsbyggare kvar men du kan fortfarande hitta begagnade eller nytillverkade exemplar. Det säljs även ”miniatyrkärror” av varierande kvalité runt om på Sicilien.