Siciliens kultur

Framstående personligheter på Sicilien

Sicilien har ända sedan antikens dagar lockat till sig framstående personer från världens alla hörn – däribland filosofer, poeter, konstnärer och vetenskapsmän. Alla har de varit med och format Siciliens rika kultur.

Några av de mer kända:

  • Arkimedes, den grekiska filosofen och matematikern levde på ön (staden Syrakusa) under 200–talet f.Kr. Han anses idag av många som det främsta matematiska geniet i historien.
  • Jawhar Al-Siqilli – en av den islamiska expansionens främsta härförare och grundare av Kairo (År 969), föddes på Sicilien.
  • En av de mer ökända böckerna från Sicilien tillskrivs Giovanni Gentile. Hans verk (”La dottrina del fascismo”) blev Benito Mussolinis propagandavapen och ideologiska stöttepelare under sin frammarsch som diktator.
  • Luigi Pirandello, den världsberömde sicilianske författaren (nobelpristagare i litteratur 1934). Genom sina noveller, romaner och skådespel anses han ha påverkat många efterkommande dramatiker.
  • Konstnären Antonello Da Messina var en av 1400–talets stora aktörer inom realism- och porträttkonsten. Föddes och dog i Messina, Sicilien.
  • Vicenzo Bellini (född på Sicilien), en högt uppskattad tonsättare inom den italienska operan. Aktiv under första hälften av 1800–talet.

Även inom filmens värld finns det personer med anknytning till Sicilien. Filmregissören Frank Capra föddes på ön och var som mest aktiv inom Hollywood-filmen under 30- och 40–talet. Den förmodligen mest kände amerikanska skådespelaren med rötter från Sicilien, Al Pacino – hade sicilianska morföräldrar som emigrerade till USA.

Filmens Sicilien

Italiensk film är något alldeles särskilt och inte minst den från Sicilien. Framgångsrika och högkvalitativa produktioner som Cinema Paradiso (1988), Màlena (2000) och The Godfather Trilogy (1972, 1974, 1990) utspelar sig alla på Sicilien. De två förstnämnda titlarna har dessutom – den högt inom branschen aktade – Giuseppe Tornatore regisserat, född i Bagheria utanför Palermo.

Gudfadern-filmerna behöver nog ingen närmare presentation för dig som läsare. De har hursomhelst för evigt visualiserat ”en sida” av den sicilianska identiteten, på gott och ont.

Två Språk

Att italienskan är ett självklart språk på Sicilien känner nog de flesta till, men att ”sicilianska” är andraspråk är mindre känt. Faktum är att den moderna italienskan har sina rötter ur sicilianskan och inte tvärtom. Man lånade språkets grund under skapandet av nationens officiella språk, italienska.

Båda språken härstammar från latinet men sicilianskan är stöpt ur formen med blandad kompott, däribland franska, spanska, arabiska och grekiska. Sicilianska talas idag även i de södra delarna (Kampanien, Kalabrien, Apulien och Salento) av fastlandet.

Religion

Katolicismen är huvudreligion på Sicilien precis som på fastlandet. Men på grund av Siciliens skiftande historia så finns det än idag andra trosinriktningar. Muslimer, judar och ortodoxa kristna (om än få) lever sida vid sida med katoliker.

Fotboll

I Italien är som bekant fotbollen väldigt populär, givetvis då också på Sicilien. Palermo är öns storklubb och har tillsammans med Catania och Messina spelat i högsta ”serie A”. Det var engelsmännen som under 1800–talet introducerade sporten på ön och sedan dess är den ett självklart inslag i sicilianarnas liv.

Livsstil

Den italienska och sicilianska livsstilen skiljer sig ganska markant från vår. Medan vi svenskar större delen av året vistas inomhus, är italienarna utomhus, kanske läppjandes på några glas vin – livligt diskuterande, intill en charmigt luggsliten trattoria.

Banden inom den sicilianska familjen är fortfarande väldigt starka, ofta bor medlemmarna nära varandra och döttrarna eller sönerna väntar relativt länge med att flytta hemifrån. Detta sker i stor utsträckning när de finner en partner och gifter sig. Sicilianarna håller starkt på religiösa traditioner och inte sällan pryds hemmen med katolska krucifix, målningar och andra föremål.

Det sicilianska folket älskar även traditionella festivaler. Dans, musik, anekdoter, mat och dryck fyller städernas torg med livfullhet flera gånger om året. Inte så konstigt att vi ofta ser italienarna som de sanna livsnjutarna.

 Siciliens arkitektur »