Boende

Sicilien erbjuder en mängd olika övernattningsalternativ. Du kan välja att bo på luxuösa hotell direkt vid stranden, mysiga bondgårdar, campingplatser, Bed & breakfast eller i privatägda lägenheter. Om du vill komma riktigt billigt undan och kan tänka dig en spartansk övernattning – bo på ett vandrarhem!

San Domenico. TaorminaHotell

På Sicilien finns det enstjärniga till femstjärniga hotell precis som i Sverige och andra delar av världen. De enstjärniga hotellen drivs vanligtvis av familjeföretag som hyr ut rum i enklare utförande. Fyra- och femstjärniga hotell håller hög standard, ligger ofta nära kusten med pool eller privat strand i anslutning och med restaurang för allmänheten. Priserna brukar vara relativt låga i förhållande till övriga turistdestinationer i Europa.

Hotell jag hört ska vara utmärkta är “San Domenico” (*****) och “Villa Sant´Andrea” (****) i Taormina, “Villa igiea” (*****) Palermo och prisvärda “Calanica” i Cefalu.

Hotell Calanica - Cefalu. Sicilien.

Stora internationella hotellkedjor på Sicilien: Best Western och Sheraton.

Tips! För att du på smidigaste sätt ska hitta ett boende som passar just dig så kan jag rekommendera hotels.com – vilka erbjuder alla möjliga övernattningsalternativ till bästa möjliga pris…

Bo på bondgård

”Agriturismo” som italienarna kallar det, är ett annorlunda alternativ till övernattning som ökat de senare åren, framförallt på fastlandet. Men även på Sicilien kan du hitta riktigt mysiga och billiga gårdar där hel- eller halvpension ingår i priset. Mat och dryck är närproducerat och smakar nästan alltid gudomligt. Boendeformen kan passa dig som i din egen takt vill strosa omkring bland citrus- och olivträd, vinrankor, uppleva lokala mattraditioner – och på köpet, låta solen berika din kropp med D-vitamin.

Vandrarhem

Sicilien har tyvärr inte så många vandrarhem men de som finns har övernattningar för en liten summa, runt 10 Euro per natt. Ett vandrarhem ligger i Catania och heter ”Ostello Etna” (adress: Via della Quercia 7, Nicolisi), ett annat är ”Ostello delle Aquile” (adress: Salita Federico Il d´Aragona, Castroreale) och finns i Messina.

Obs! Vanligtvis behöver du ett medlemskort från italienska vandrarhemsföreningen: Associazione Italiana Alberghi della Gioventù (huvudkontor i Rom) för att få övernatta.

Tips! Enklaste sättet är ändå att boka vandrarhem direkt på webben genom hostelsclub.com, då slipper du nämligen skaffa medlemskort utan betalar istället en avgift på 3 Euro.

Lägenhet

På Sicilien finns det många privatbostäder att hyra och är ett mycket bra alternativ om ni är flera personer och kanske söker avskildhet. Andra fördelar med boendeformen är att du kan diskutera detaljer direkt med ägaren, vilket skapar flexibilitet och mer frihet. Tänk bara på att kontrollera med uthyraren om ev. extra avgifter tillkommer – och viktigast: kräv ett skriftligt avtal som båda parter undertecknar.

Själv har jag bara goda erfarenheter av att hyra lägenhet i Italien (Rom) och kan verkligen rekommendera detta till dig. Ett annat billigare alternativ är att gå med in en bytespool: man skiftar helt enkelt sitt hem med någon annan i världen under sin vistelse.

Camping

Söker du ett billigt sätt att övernatta på så är camping precis som vandrarhem kanske något för dig. På Sicilien så ligger de flesta campingplatserna längs kusten och fåtalet inåt land. Generellt håller de också bra standard och är fräscha, det är vanligt att mataffärer samsas med pizzerior och caféer inom campingområdet. Det brukar även gå att hyra små stugor inom området om man inte har husvagn eller tält.

Sevärdheter »