Siciliens arkitektur

En av de största höjdpunkterna med att besöka Sicilien är dess fantastiska kulturella arv i form av arkitektur. Bebyggelsen i städerna är präglad av alla de folkslag som en gång levt på ön – och arkitekturen varierar i stil, epok och skick beroende på vilken del av ön som besöks.

På Sicilien finns det två ”storstäder” där befolkningen överskrider en halv miljon. Det är huvudstaden Palermo (i nordväst), tätt efter Catania (i öst). Till andra relativt stora städer brukar man räkna in Messina (nordöst), Taormina (öst) och Syrakusa (sydöst). Sammanlagt finns det 15 städer och byar på ön med en befolkning över 50.000 invånare.

Palermo – SicilienPanoramavy över Palermo. Sicilien.

Huvudstaden Palermo med sina drygt 700.000 invånare är en kuststad belägen på den nordvästra delen av Sicilien. Stadens namn är sprunget ur feniciskans ”Panormos” – som betyder ”hamn”. Det var även stadens ursprungliga namn när det feniciska sjöfolket grundade staden på 700–talet f.Kr.

Länge var Palermo en av de största och vackraste städerna runt Medelhavet, mycket tack vare de utländska influenserna. Palermos historia följer i princip den resterande öns – och visar upp en fantastisk blandning av kultur och sevärdheter. Även om det andra världskriget gick hårt åt stadens arkitektoniska arv så kan du som besökare ändå idag flanera bland bevarade gamla byggnader i mellanöstern stil, eller kyrkor och palats i gotisk medeltida karaktär.

Idag är Palermo en pulserande och välbesökt storstad bland turister – som lockas av den goda maten och de fina vinerna, medelhavsklimatet och de kulturella lämningarna. Staden är också Siciliens huvudsakliga ekonomiska centrum och fungerar som livlina till övriga delar av ön – då staden har en flygplats i närheten och en välutbyggd infrastruktur (med bl.a. tunnelbana). Staden genomgår just nu en förvandling (restaurering) där mycket ansträngning läggs på att återupprätta Palermos storhet, målet är att återigen få världens ögon att kasta lystna blickar på staden och öns rikedom. Men denna gång på sicilianarnas villkor.

Skiftande arkitektur på Sicilien

Siciliens arkitektur brukar delas in i tre historiska perioder. Den ”klassiska” då fenicier, greker och romare under antiken byggde tempel och teatrar – där många står kvar, än idag. Det är förövrigt på Sicilien som denna klassiska byggnadsstil är bäst bevarad.

Nästa epok – medeltiden – var den mest kaotiska då många olika folk skiftade i kontroll av ön. Men araber, normander och bysantiner påverkade byggnadsstilen mest. Ofta bär exempelvis kyrkor och palats spår av en salig blandning detaljer från dessa tre erövrare, man byggde på, byggde om och anpassade den tidigare byggnadsstilen till sin egen.

Den tredje och kanske mest beundransvärda arkitekturperioden är ”barocken” som infaller under 1600–talet och fortsätter fram till 1700–talet. Eftersom Spanien dominerade ön så kännetecknas stilen av en spansk-siciliansk mix vilket skulle resultera i en ”helt ny” arkitekturstil, den så kallade ”sicilianska barocken”

Sicilianska städer med klassisk arkitektur:

  • Segesta, Selinunte, Agrigento (antika tempeldalen), Morgantina, Gela, Syrakusa, Taormina (grekiska amfiteatern), Tindari.

Städer med medeltida arkitektur:

  • Palermo, Erice, Monreale, Cefalù, Catania, Syrakusa.

Städer med barock arkitektur:

  • Palermo, Agrigento, Caltagirone, Caltanisetta, Ragusa, Modica, Scicli, Noto, Syrakusa, Catania.

Sicilien – samhälle & ekonomi »