Nöjen – Sicilien

Sicilien har ett varierat kultur- och nöjesutbud, något som inte förvånar med tanke på öns historia. Gå på livliga karnevaler och folkfester året runt, konserter, opera- och teaterföreställningar eller festa inpå småtimmarna. Om du gillar lite lugnare tillställningar kan jag rekommendera ett besök till något av de många fina museerna runt om på ön eller kanske den årliga filmfestivalen i Taormina.

Konserter

Många sicilianare lyssnar gärna på Jazz eller blues, i Palermo och i andra städer uppträder de skickligaste artisterna i respektive musikstil. Är du ute efter typisk siciliansk musik så kan du ofta ta del av sådan under festivalerna.

Festivaler

Under flera gånger om året anordnas färgsprakande festivaler och folkfester runt om i Italien. Februari är en viktig månad och på många ställen (även på Sicilien) firar man att våren är på intågande.

Festival i Ramacca.

Nattliv

Utelivet på Sicilien är säsongsbetonat, under vintern så är det Palermo och andra större städer som gäller. Men på sommarhalvåret flyttas utelivet till kusterna och de traditionella turistområdena. Oavsett säsong så har barer och klubbar i regel öppet inpå småtimmarna.

Opera & teater

I städer som Palermo, Syrakusa och Catania sätter man regelbundet upp klassiska teaterpjäser och operaföreställningar av kända dramatiker. På sommarhalvåret visas ofta antik grekisk teater och på vintern ett mer olikartat utbud.

Film

Filmfestival. Taormina.Varje sommar hålls två filmfestivaler på Sicilien, en i Taormina och en på Lipari (Lipariska öarna). Dessa festivaler är visserligen inte lika erkända som Venedigs, men Sicilien är hem för många italienska och utländska kvalitetsfilmer som genom åren spelats in på ön.

Museer

Sicilien har många fina museer och utgrävningsplatser du kan ta del av. Många har gratis entré, undantagen gäller de mest kända sevärdheterna.

Några museer jag kan rekommendera är:

  • ”Salinas” i Palermo
  • ”Paolo Orsi” i Syrakusa
  • Arkeologiska museet i Agrigento (med föremål från Valle dei Templi)
  • ”Whitaker” i Palermo (Med föremål från ön Mozia)

Mat & vin »