Palermo

Ingen stad på Sicilien erbjuder lika stort och varierat utbud av sevärdheter som huvudstaden Palermo. Jag kan starkt rekommendera staden för dig som rent generellt är intresserad av historia och arkitektur. Blandningen av normandisk, arabisk, bysantisk och barockarkitektur är unik och går knappast att finna någon annanstans i världen. När du känner dig mätt på de historiska lämningarna så kan du alltid koppla av i någon mysig park eller strosa runt på de olika marknaderna.

Basilikan Cappella Palatina 

Ett av de bästa exemplen på mixen av normandisk-arabisk-bysantisk byggnadskonst är ”Cappella Palatina” basilikan – som ligger intill Palermos politiska centrum (Piazza della Vittoria). Kyrkan byggdes av normanderna år 1132 (kung Roger II av Sicilien) men präglas interiört av arabiska inslag som det vackert utsnidade trätaket med rika detaljer. Bysantinernas bidrag är de magnifika mosaikavbildningarna av bl.a. Kristus inuti basilikans kupol.

Monreale-katedralen. Palermo.Katedralen Monreale

Ytterligare ett lysande exempel på arkitektur från normanderna och araberna (kanske till och med det bästa i världen) är katedralen Monreale i staden med samma namn, 15 km utanför Palermo. Kyrkan är från år 1100–talet och det var Vilhelm II av Sicilien som gav order om bygget. Idag vallfärdar turister hit för att se interiören med de guld- och marmorklädda motiven på väggar och tak föreställande delar ur ”Gamla testamentet”.

Byggnadens innergård pryds av normandiska pelarkolonner (marmor) i tät linje kopplat med detaljrika arabiska bågar ovanför. Monrealekatedralen räknas som en av Siciliens mest betydelsefulla sevärdheter och är den enda av sitt slag.

Marknaden Vucciria

Fiskmarknad i Palermo.I östra delen av Palermo hittar du stadens mest kända matmarknad ”Mercato Della Vucciria”. Här kan du handla allt mellan himmel och jord när det kommer till att stilla hungern. Du kan även köpa mat som tillagas direkt vid beställning, exempelvis den typiska rätten för Sicilien, ”friterad bläckfisk”. Marknaden påminner starkt om de så kallade ”soukerna” i Mellanöstern – där allmän kalabalik blandas med dofter och intryck från fjärran länder.

Parken Orto Botanico

Som du säkert vet är italienarna kända för sina praktfulla och grönskande parker. Den botaniska trädgården ”Orto Botanico” är inget undantag, belägen vid Palermos östra citykärna. Det anmärkningsvärda med trädgården är mångfalden av olika växtarter från världens alla hörn. Här samsas bambu, palmer, kaktusar och ananas – för att nämna några. Så gillar du parker kommer du förmodligen inte bli besviken efter ett besök i denna.

Katakomberna Cripta dei Cappuccini

I väst, strax utanför Palermos centrum kan du beskåda kvarlevorna från de döda: ”Cripta dei Cappuccini”, platsen där personer från samhällets elit begravdes och mumifierades fram till år 1881. Kropparna, en del välbevarade (vissa endast skelett) begravdes och sorterades in efter social status, yrke och kön.

Madoniebergen »