Sicilien – natur & klimat

Precis som Siciliens historia är kaotisk och omväxlande så visar landskapet upp en snarlik bild, vilket gör att ön stoltserar med en otroligt skiftande och unik natur.

Bördiga kustremsor blandas med karg stäpp inåt land, pittoreska bergsbyar, svindlande dalgångar tillsammans med steniga och sandbelagda stränder. Skog är det ont om då den stadigt skövlats – sedan Antiken. På öns östra sida breder sig majestätiska Etna ut. Vulkanen har utbrott regelbundet och räknas till Europas största och mest aktiva. Men detta är något öns befolkning lärt sig leva med, det bor trots allt drygt fem miljoner invånare på Sicilien.

Siciliens klimat

Sicilien har medelhavsklimat som vanligtvis innebär milda vintrar respektive heta somrar, men även här skiljer sig ön från det vanliga – ofta är det runt 30 grader och sol halva året medan det under resterande del är regnigt.

Sicilien ligger nära Kalabrien på det italienska fastlandet (ca tre kilometer) och färjor avgår regelbundet från båda sidor. Det har länge funnits planer på att bygga en bro men det har fortfarande inte tagits något beslut om detta – framtiden får utvisa.

Sicilien har även ett fantastiskt örike – med de Lipariska öarna (i norr), de Pelagiska öarna (i söder), de Egadiska öarna (i väster), Pantelleria (sydväst) och Ustica (i norr). Den längsta floden heter Salso och löper från östkusten.

Djurriket är mindre sensationellt även om det finns flamingos vid sumpmarks-områdena på de södra delarna av ön. Andra djur på Sicilien är räv, mård, iller, vessla, olika sorters ödlor och fågelarter (bl.a. falk).

”Trinacria” – är det gamla namnet för Sicilien. Ordets betydelse ”den trehörnade ön” anspelar på öns triangelformade kropp. Det var de gamla grekerna som först myntade begreppet för drygt 2.500 år sedan och namnet lever kvar än idag även genom visuella symboler. Ett exempel är Siciliens flagga eller vapensköld.