De flesta förknippar Italien med pasta och pizza och även om dessa är självklara inslag även på Sicilien så är maten väldigt varierad och ibland även smått exotisk.
Genom historien har öns olika folk bidragit till det matkulturella arvet. Araberna förde med sig aubergine, mandel, saffran och couscous, som idag äts i lika stor utsträckning som pasta. Spanjorerna gjorde paprika och tomater populärt och normanderna införde en metod för att salta fisk.
Eftersom Sicilien är en ö så faller det sig naturligt att mycket av maten kommer från havet. Nyfångad fisk (särskilt svärdfisk), bläckfisk och skaldjur utgör ofta basen i recepten och kan fungera både som del i förrätter och huvudrätter. Även klassisk italiensk tomatsås med ”kapris” är vanligt – och utsökt gott.
Vanliga goda rätter:
- ”Pasta con le sarde”: makaroner med färska sardiner, pinjenötter, fänkål, russin och bröd –kryddat med saffran.
- ”Pesce spada”: svärdfisk i apelsinsås. Fisken kan även stekas eller grillas och toppas med citron och örtkryddor.
- ”Pollo alla Marsala”: stekt kyckling i Marsalavin tillsammans med kapris, persilja och en skvätt citron.
- ”Cozze alla marinara”: soppa av vin och musslor.
- ”Insalata di arance”: apelsin i olja och med persilja.
- ”Calamari fritti”: Skivad friterad bläckfisk med några droppar färsk citron.
- “Arancini siciliani”: Stekta risbollar. Fyllda med olika ingredienser, ex. nötfärs, pecorino ost, vitlök mm.
Tips på fler recept hittar du här
Andra specialitéer
De sicilianska bakverken ”cannoli” och ”cassata” är världskända godsaker – likaså nougat, inlagd frukt, olivolja och sylt eller honung från ekologiska gårdar (agriturismo).
Sicilien sägs även ha de godaste citrusfrukterna, tack vare det idealiska klimatet. Många apelsiner, citroner och mandariner som säljs i de svenska mataffärerna är ofta från Sicilien, kanske inte så ofta något man tänker på!
Tips! Missa inte den ljuvliga italienska glassen, ofta lokalproducerad och gjord på förstklassiga råvaror. En personlig favorit är citron=)
Frukost (colazione)
Oftast väldigt enkel och består ofta av en croissant eller cornetto tillsammans med en cappuccino, alternativt en espresso.
Lunch (Pranzo)
Varierande i omfattning och typ, men kan vara alltifrån en smörgås (tramezzini eller panini) till en bredare med förrätt, huvudrätt och efterrätt.
Middag (Cena)
Intas ofta med familjen samlad – italienarna kan äta, dricka och diskutera i timmar om tillfälle ges. Vanligtvis så äter man middagen sent på kvällen, ofta mellan nio och tolv. Att äta på en familjeägd ”trattoria” är populärt då maten är ”hemlagad” och garanterar färska råvaror.
En traditionell italiensk (siciliansk) måltid består normalt av:
- Antipasti (förrätt), exempelvis grönsaker i olja, skaldjur och soppa.
- Primo piatti (första varmrätt), ofta pasta tillsammans med fisk eller grönsaker.
- Secondo piatti (andra varmrätt eller huvudrätt) brukar vara kött, inte sällan fisk.
- Dolce (efterrätt) kan bestå av frukt eller sötsaker som tårta och glass.