Romerska villan vid Piazza Armerina

I hjärtat av Sicilien, drygt 35 km från Enna – ligger staden och orten Piazza Armerina som varit bebodd sedan antiken. I utkanten av staden finner du den fantastiskt välbevarade romerska lyxvillan ”Villa Romana del Casale” från början av 300–talet. Under denna epok (romerska kejsartiden) var villan sannolikt hem eller gods åt någon familj ur den välbeställda adeln.

Förklaringen till villans goda skick beror på att den från 1100–talet fram till 1800–talets slut (då man påbörjade utgrävningarna) legat begravd i lera. De magnifika romerska mosaikavbildningarna (av jaktscener och grekisk mytologi) som pryder rummens alla golv räknas till de vackraste och bäst bevarade i världen.

Mosaikavbildningar interiör. Piazza Armerina.

Många av husets väggar står kvar än idag och vissa har även kvar sina originalmålningar på interiören. Byggnadskomplexet är enormt och består av en sammankopplad helhet av korridorer, salar, gårdar och parker. Här hittar du det bästa av vad romarna kunde skapa i form av bekvämligheter: badhus, toaletter, vattenledningar (akvedukt) och en grönskande park med fontän.

Tips! Om du besöker Piazza Armerina, missa då inte den spanska katedralen från 1300–talet i stadens mitt (uppförd av kung Martin I av Aragonien). Inne i byggnaden finns kuriosa för dig med intresse för religion och historia.

Medeltidsborgar i Erice »