Medeltidsborgar i Erice

På Siciliens nordvästra udde, 750 meter upp på en klippa – ligger staden Erice med anor från antiken. Utsikten från klippans topp är magnifik och härifrån kan du överblicka stora delar av Siciliens västkust, det klarblåa Medelhavet och staden Trapani nedanför.

Erice är ett målande exempel på en typisk italiensk bergsby, nästan helt byggd i sten – och många har jämfört staden med Taormina på västkusten. Även om Erice har en handfull sevärdheter så är mitt tips att du först och främst besöker de två borgarna ”Venus” och ”Pepoli” från medeltiden.

Borgen Pepoli. Erice.Pepoli härstammar från tiden då araberna kontrollerade ön, medan Venus är byggd under den efterföljande normandiska eran. Venus är konstruerad ovanpå ruinerna av just ett venustempel från antiken, vilket du också kan se spår av inuti borgen. Här finns även lämningar av ett feniciskt hus, ett romerskt bad och en helig källa. Trots att de båda borgarna har modifierats genom historien så har de ändå behållit sin charm och medeltida prägel.

Tips! Andra sevärdheter av värde är den ”kyklopiska” stadsmuren från antiken, ”San Pietro” kyrkan från 1300–talet eller varför inte Museet ”Cordici” med sina samlingar av mynt, terrakottaföremål och venushuvuden.

Syrakusa – i Arkimedes fotspår »