Madoniebergen

En plats du inte bör missa när du besöker Sicilien är Madonieregionen, en bergskedja som sträcker sig längs Siciliens norra inland – och löper samman med Negrodi- och Peloritanbergen i öst. Madoniebergen är öns högsta plats (1979 meter) efter Etna.

MadoniebergenI regionen möts du av storslagna panoramavyer, svindlande dalgångar, cirkulerande rovfåglar längs bergens toppar och pittoreska byar från medeltiden. Madoniebergen är även tillflyktsort för stressade palermobor som söker lugnet och kanske också den romantiska idén om svunna tider.

Castelbuono är största staden (drygt 10.000 invånare) i området och trots sin storlek så har staden flera bra restauranger och mysiga kaféer. Castelbuono har också varit centrum för filmens värld – bl.a. har delar ur filmen ”Cinema Paradiso” spelats in här.

En annan höjdpunkt i området är Petralia Sopràna, en liten trevlig stad med ett förflutet från antiken – belägen 70 km sydöst om Palermo. Petralia Sopràna räknas även till en av de mest välbevarade städerna i regionen.

Tips! Jag kan rekommendera dig att antingen hyra bil eller cykel, eller varför inte snöra på vandringskängorna – för att uppleva denna fantastiska och orörda del av den sicilianska landsbygden.

Medeltida Cefalù »