Vattensporter & landaktiviteter – Sicilien

Här nedan har jag listat olika saker du kan göra både på land och i vatten på Sicilien. Det är bara du som sätter gränserna!

Vindsurfing

Vindsurfing. Sicilien.Siciliens kustremsor lämpar sig bra för vindsurfing, särskilt den norra och området runt de Lipariska öarna. Oftast så kan du relativt lätt få tag på brädor och utrustning då det finns uthyrare vid de flesta av stränderna på Sicilien.

Tips! Under vintersäsongen är det blåsigare på- och omkring ön vilket ofta gör vågorna större och din surfupplevelse häftigare!

Dykning & snorkling

Det sicilianska öriket erbjuder klara, fina och rena vatten – vilket är idealiskt om du vill dyka. Detsamma gäller för snorkling – särskilt i marinreservatet på ön Ustica. Om du vill ta dykcertifikat eller gå en dykkurs så finns det möjligheter till det i Terrasini på nordkusten, 30 km väster om Palermo.

Tips! Enklast är om du besöker researrangören: thesicilianexperience.com, som har tillgång till utbildade instruktörer, dykkurser och som anordnar guidade turer med dykning i grupp.

Vandring 

Om du tycker om att vandra så erbjuder Sicilien en rad olika alternativ att göra det på. Du kan bestiga Etna eller Stromboli (kräver erfaren guide), vandra i de vackra ”Madoniebergen” med spektakulär utsikt, på de lipariska öarna, i kalkstensravinerna i Pantalica eller vid någon av Siciliens behagliga kustremsor.

Tips! Det finns många resebyråer som arrangerar vandringsresor i grupp med guide eller där du går själv. Temaresor.se som är en del av Fritidsresor har ett gediget vandringspaket där du besöker några av Siciliens mest kända vandringsleder (med några av de jag nämnt). Travl.se och exploreworldwide.com har även vandringspaket av mindre ansträngande sort.

Ridning 

Om du vill testa ett lite annorlunda sätt att se dig omkring på den sicilianska landsbygden så kan jag rekommendera ridning. Siciliens karga och bergiga landskap är som gjort för att upplevas från hästryggen. Många av bondgårdarna (Agriturismo) runt om på ön erbjuder både kurser och ridutflykter.

Tips! På Siciliens norra kust, väster om staden Cefalù ligger gården ”Arione” som bedriver ”Agriturismo” – med både övernattnings- och ridmöjligheter för dig som är intresserad. Ett annat bra alternativ är ”Pantalica Ranch” i Anapodalen, väster om Syrakusa.

Segling 

Precis som med vindsurfing, är också segling en idealisk sysselsättning utmed Siciliens vindstarka kuster (främst vinterhalvåret). Populärast är att segla i områdena runt de Lipariska öarna, Favignana (Egadiska öarna) och östkusten. Du kan hyra segelbåtar i många hamnar runt om på Sicilien och i en del kuststäder kan du även gå seglarkurser.

Tips! Det finns många uthyrare på ön, men enklast är att besöka den svenska uthyraren Swede Charter Sailings sajt för vidare information. Företaget hyr ut båtar i olika utförande på Sicilien och många andra ställen i Europa.

SkidåkningEtna under vintern. Sicilien.

Ja, du läste rätt – du kan faktiskt åka skidor på Sicilien. Säsongen är visserligen kort, december-mars, men både vulkanen Etnas topp och Nebrodibergen (Nordöstra Sicilien) erbjuder utförsåkning om vädret (eller Etna;) tillåter. Runt Etnas sluttningar finns även längdskidspår för den mindre äventyrslystne.

Tips! För dig som vill prova på den sicilianska egenheten: “snowboarding på svart lavasand”, kan göra det på de Lipariska öarna.

Sol & bad »