Medeltida Cefalu

På Siciliens norra kust, öster om Palermo ligger den lilla klippstaden Cefalu – med sina många och unika medeltida lämningar. Staden grundades redan under antiken och bär spår av olika erövrare genom historien – precis som många andra ställen på Sicilien.

En sevärdhet att uppleva – om du besöker Cefalu – är den pompösa normandiska katedralen från 1100–talet, i stadens centrum. Intill katedralen ligger även torget och mötesplatsen ”Piazza Duomo” med byggnader av blandat ursprung (normandisk, arabisk och bysantisk arkitektur). Det finns även flertalet kyrkor från senmedeltiden och 1600–talet i staden, bland dem ”Chiesa del Purgatorio” i barockstil.

Cefalu från ovan med katedralen i centrum

Staden kryllar också av intressanta byggnadsdetaljer och mindre monument – som medeltida fontäner, utsmyckade fasader, gotiska valvbågar, murar och försvarsverk. I övrigt har staden även en mycket fin strand i närheten och bra restauranger och kaféer (som så ofta är fallet i Italien).

Tips! Gör ett besök i ”Museo Mandralisca” – ett av Italiens främsta museer. Här kan du ta del av konst (från bl.a. sicilianaren Antonello Da Messina), litteratur, snäck- och myntsamlingar.

Romerska villan vid Piazza Armerina »