Siciliens örike

Siciliens vackra örike består av de Lipariska, Pelagiska och Egadiska öarna, Pantelleria och Ustica. Här nedan får du en överblick över samtliga.

Lipariska öarna

Intill Siciliens norra kust breder sig de ”Lipariska öarna” ut (annat namn: Eoliska öarna). Öriket består av sju bebodda vulkanöar och några mindre som är obebodda. Ön Stromboli med sin pyramidformade skepnad kan ses från Kalabrien på fastlandet – om vädret tillåter. Öarna erbjuder bra möjligheter till bad och dykning då vattnet är klart och vackert. Men här finns även mycket att se och göra för den naturintresserade, semesterfiraren eller för dig som bara söker lugnet.

Panarea - Lipariska öarna. Siciliens örike.

Tips! Varför inte hyra en guide och på natten vandra uppför vulkanen Stromboli – sägs vara en extraordinär upplevelse.

Bebodda öar: Lipari, Salina, Stromboli, Filicudi, Vulcano, Panarea och Alcudi.

Obebodda öar: Basiluzzo, Canna, Dattilo, Lisca Bianca och Strombolicchio

Pelagiska öarna 

Söder om Sicilien, mellan Tunisien och Malta – ligger de Pelagiska vulkanöarna. Dessa är tre till antalet: Lampedusa och Linosa (bebodda) och den mindre Lampione som är obebodd.

Conigli badvik - Lampedusa. Siciliens örike.Lampedusa har fina små badvikar med kristallklart vatten som lämpar sig bra för snorkling och dykning. Ön är också hem för de utrotningshotade havssköldpaddorna (Caretta Caretta). Annars är ön på senare tid – genom medierapporteringen – mest känd för sin flyktingproblematik.

Linosa är relativt liten och bästa sättet att uppleva ön enligt mig – är att helt enkelt vandra omkring på egen hand för att se vad ön har att erbjuda. Du kommer i alla fall garanterat stöta på en och en annan vulkankrater!

Pantelleria 

Eka på Pantelleria. Siciliens örike.Utanför Siciliens sydvästkust – nära Tunisien – ligger vulkanön Pantelleria med sina 7.600 Invånare. Du kan nå ön med färja från staden Trapani på Sicilien. Ön har en egen flygplats (Aeroporto di Pantelleria) och man producerar även ett eget vin av sötare karaktär: ”Moscato Passito”.

På Pantelleria möts du av fina naturupplevelser i form av märkliga klippor, vikar och heta källor. Kanske besöker du även huvudstaden på ön med samma namn för att uppleva de lokala traditionerna. Ett tips är att hyra en cykel för att ta dig runt på ön.

Egadiska öarna 

Väster om Sicilien, nära kustlinjen och staden Trapani – ligger de bebodda öarna Favignana, Levanzo och Marettimo. Det finns även några mindre öar i närheten – och för att nå dessa kan jag rekommendera en båtutflykt från hamnen i Favignana.

Precis som för flertalet av de andra öarna runt Sicilien så är det många turister som också besöker de Egadiska öarna för sol och bad, mycket för att Trapani (Sicilien) ligger nära och har bra färjeförbindelser. Det finns även sevärdheter på öarna, ex. ”det romerska badet” (ön Favignana), en grotta med ristningar från stenåldern (ön Levanzo) och spektakulär natur med ovanliga växter (ön Marettimo).

Ustica 

Den bebodda lilla ön Ustica, norr om Sicilien – med sin karaktäristiska svarta vulkansten – erbjuder möjligheter till fantastisk dykning. Detta är väldigt populärt då klippkusten sluttar skarpt och vattnet är kristallklart och djupt. Havet i området (Punta Gavazzi) bär även spår av historiens lämningar, så bli inte förvånad om du lyckas plocka upp något antikt föremål från romartiden…

Enklast tar du dig till Ustica via färja från Palermo (Sicilien).

Tips! Flera rederier har färjeförbindelser med öriket från olika städer på Sicilien och fastlandet. Mitt tips till dig är att besöka sajten: ferriesonline.com för vidare information om rutter och bokningar.