Sol & bad

Om du känner för att sola, bada och bara ta det lugnt så erbjuder Sicilien många fina stränder längs kustremsorna och på öarna utanför. Det finns tre typer av badområden: allmänna, halvprivata (här går ofta att hyra parasoll och stolar, surfingbrädor mm.) och privata stränder.

Här nedan har jag listat en handfull stränder som jag starkt kan rekommendera, dessa är spridda över ön även om jag valt att koncentrera mig på Siciliens nordöstra kust, bland dessa den kända badorten Giardini-Naxos.

Giardini-Naxos 

Söder om Taormina ligger badorten Giardini-Naxos. Området har sedan 70–talet lockat turister från Italien och andra europeiska länder. Stränderna är av varierande sort: långa som korta, allmänna, halvprivata och privata. Generellt så är området barnvänligt och stränderna bevakas av badvakter.

Fiskebåtar vid stranden. Giardini-Naxos.

Längs strandremsorna möts du av ett stort utbud av kaféer, barer, restauranger, butiker och uthyrare av vattenskotrar, surfingbrädor etc. Detta klassiska badområde kan passa dig som vill ha en bekväm solsemester med nära till det mesta.

OBS! Under högsäsong (juli-augusti) är det ofta trångt på stränderna.

Mazzaro

Stranden i Mazzarobukten, nära Taormina har ett kristallklart och turkosblått vatten. Ett barnvänligt område med solstolar och parasoll.

Isola Bella. Vid Taormina.Isola Bella

Badområdet strax nedanför Taormina, räknas till ett av de mer exklusiva på östkusten. Isola Bellla består av en mindre ö som hänger samman med stranden på Siciliens fastland.

Cefalù 

På Siciliens norra kust, drygt sju mil öst om Palermo ligger Cefalù strand – av många ansedd som den vackraste i norr. Området kantas av restauranger och kaféer. Även barnvänligt.

Noto

På östkusten, ca. tre mil söder om Syrakusa ligger en trevlig strand (Noto Marina) för dig som söker lugnet och vill slippa trängas bland andra turister.

Mondello

Drygt en mil norr om Palermo ligger staden Mondello med sin – bland palermoborna – populära strand.

Lampedusa

Ön som ligger mellan Malta och Sicilien har flera fantastiska stränder för sol, bad och dykning. De jag främst kan rekommendera är ”Baia dei Conigli”, ”Cala Maluk”, ”Cala Croce” och ”Cala Galera”.

Tips! De Lipariska (Eoliska) öarna intill Siciliens nordliga kust har stränder väl värda en omväg.

Stränder.se kan du läsa mer om Italiens och världens stränder.

Shopping »