Transporter

Här nedan finner du en del matnyttig information om transporter på Sicilien – så du på ett enkelt sätt kan hitta alternativ som passar just dig.

Fiat 500. Ett klassiskt transportmedel på Sicilien.Hyra bil                                                                 

Att bila runt på Sicilien är något jag verkligheten kan rekommendera. Ratta omkring bland serpentinlika bergsvägar, hitta små avlägsna byar eller kanske en undangömd strand – guldkorn som man annars kanske skulle gå miste om.

I de större städerna och vid flygplatserna Palermo, Catania och Trapani finns de flesta stora internationella hyrbilsfirmorna. Jag kan däremot rekommendera holiday autos för att söka efter lägsta pris, givetvis finns även lokala firmor på Sicilien. Tänk också på att du måste vara minst 21 år för att få hyra bil, en del firmor har även 23 års gräns. Det kan även vara en god idé att kontrollera vad som ingår i priset, kanske måste du köpa till någon försäkring osv.

Ett prisvärt alternativ – om du redan från början bestämt att använda bil under ditt besök på Sicilien – kan vara att köpa ett färdigt paket (bil, flyg och eller hotell).

Flyg 

Sicilien har två stora flygplatser, en i Palermo (28 km utanför) och en i Catania. De två vanligaste sätten att ta sig till ön är antingen genom charter- eller reguljärflyg. Om du flyger från Sverige så går det direktcharter från Arlanda (Stockholm) till Palermo eller Catania under högsäsong. Men om du väljer att flyga reguljärt från ex. Arlanda så får du oftast byta eller mellanlanda vid någon av Italiens större flygplatser på fastlandet (ex. Rom eller Milano).

Du kan söka prisvärda flygbiljetter (och paket: flyg & hotell) genom travelpartner, seat 24 och supersavertravel.

Billigaste tänkbara flygbiljetter hittar du nästan alltid hos Ryan Air, men räkna då också med sämre service överlag. Den Skandinaviska motsvarigheten är Norwegian, som jag har bättre erfarenheter av.

Bussar 

Vägnätet på Sicilien är bra och bussar binder samman mindre byar med storstäder. Du kan ex. åka buss från nästan viken by som helst till de stora turistområdena och städerna. Jag kan även rekommendera buss som färdmedel inom de större städerna som Palermo och Catania. Det går även en del bussar från fastlandet (Kalabrien) till Sicilien.

Tåg

Det italienska statliga järnvägsbolaget FS har reguljära tågförbindelser till de flesta större städer inom landet. Om du väljer att åka tåg till Sicilien från fastlandet så rekommenderar jag däremot att du är ute i god tid när du bokar dina biljetter – under högsäsong (sommaren) brukar det nämligen vara ont om platser.

Väljer du att åka tåg inom Sicilien så är de största förbindelserna: Messina-Catania-Syrakusa och Palermo. Eller Palermo-Trapani-Marsala-Mazara-Castelvetrano och Ribera.

Viktigt att nämna är att Italiens järnvägsnät inte är det mest effektiva, tågen går relativt långsamt och komforten är inte lika bra som i Sverige. Järnvägsnätet är inte lika välutbyggt som vägnätet – förklaringen är att Sicilien på många ställen har bergig och svår terräng.

Färjor

Om du vill åka färja till Sicilien från fastlandet så sker avgångarna flera gånger om dagen från San Giovanni (Kalabrien) via Messina-sundet till Messina. Under högsäsong kan du även ta färjan som går mellan Palermo-Genua och Livorno-Neapel. På sommaren går det även bilfärjor mellan Neapel och Messina, vilket kan vara smidigt om du tänkt bila ner till Sicilien.

Det finns även bra färjeförbindelser mellan Sicilien och öarna utanför kusten (bl.a. de Lipariska, Pelagiska och Egadiska öarna). Det är flera bolag som står för trafiken med flera turer varje dag.

Tips! Om du skulle råka befinna dig på Malta eller i Tunisien så kan du faktiskt åka färja till Sicilien också därifrån.

Boende »