Vin

Vintillverkningen i Italien sträcker sig långt tillbaka i historien, redan etruskerna (omkring 2000 f.Kr.) behärskade konsten att framställa den åtråvärda drycken. Romarna utvecklade metoden att lagra innehållet i ekfat och sedan buteljera det. Man planterade även vinrankor över stora områden.

Marsalaviner.Idag är Italien än av de största vinproducerande länderna i världen. På Sicilien har det under senare tid poppat upp nya mindre producenter med prisvärda kvalitetsviner till försäljning.

Vinsorter

De sicilianska vinutbudet är brett, några jag särskilt kan rekommendera dig är mandelvinet ”Vino alla mandorla” från Taormina-trakten och det röda eller vita vinet ”Corvo” från Salaparuta. Även vinerna (röda och vita) från Etnas vulkansluttningar är i regel mycket bra.

Det söta dessertvinet ”moscato” är uppskattat och framställs i Syrakusa, Noto och på ön Pantelleria.

Starkvinet ”Marsala” (från staden med samma namn) är idag en klassiker och finns både som sött och torrt. Det var engelsmännen som införde vinet under 1700–talet.

Druvsorter

Nero d'Avola druva.Den förmodligen mest kända druvan som används i sicilianska röda viner är ”Nero d’Avola” – som också odlas på Sicilien. Vinerna som framställs av druvsorten brukar kännetecknas av en djupröd färg med en komplex och kraftig smak.

Den gröna druvan ”muscat” används bland annat till det sicilianska vinet ”moscato” men odlas över hela världen. Typiskt för druvan är fruktighet och kryddighet.

Tips! Ett besök på någon lokal vingård kan vara en otippat trevlig överraskning. Många kvalitetsviner som framställs på Sicilien når aldrig den svenska marknaden, ofta beror detta på att volymerna som framställs är alldeles för låga för att det ska vara lönt för export utomlands.

Till reseinformation »»